Brnabiç: Serbia është kampioine në respektimin e të drejtave të njeriut dhe pakicave kombëtare

Brnabiç: Serbia është kampioine në respektimin e të drejtave të njeriut dhe pakicave kombëtare

Kryeministrja Serbe Ana Brnabiç tha sot se Serbia është “një kampion në respektimin e të drejtave të njeriut dhe të pakicave” dhe njoftoi se politikat e pakicave do të përmirësohen më tej me ndryshimet në Ligjin për Këshillat Kombëtare. 

Në një intervistë për portalin e Novi Sadit në gjuhën hungareze “Vojvodina Sot” (vajma.info), kryeministri serb tha se ndryshimet në atë ligj do të specifikonin kompetencat e këshillave kombëtare për të reduktuar “ndikimin e tepruar politik mbi ta”, por gjithashtu për të llogari se si janë financuar ato.

Ne do të vazhdojmë të punojmë në përmirësimin e cilësisë së kornizave ligjore, por mendoj se është shumë e rëndësishme zbatimi i duhur i ligjeve ekzistuese, si dhe pjesëmarrja e organizatave joqeveritare dhe të gjithë atyre që janë të përfshirë në përcaktimin e politikave minoritare – tha Ana Brnabić.

Ajo gjithashtu deklaroi se bashkësia ndërkombëtare beson se kornizat ligjore dhe institucionale për mbrojtjen e të drejtave të pakicave kombëtare në Serbi janë të mira. Duke komentuar ndryshimet e shpallura në Ligjin për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Pakicave Kombëtare, Kryeministri u shpreh se ndryshimi më i rëndësishëm do të ishte sigurimi i mundësisë së “regjistrimit të identitetit kombëtar në letërnjoftime dhe dokumente të tjera zyrtare”.

Ligji për Regjistrat do të ndryshohet, për të mundësuar regjistrimin e shtetësisë në regjistrat, tha Brnabić.

E pyetur nëse Serbia duhet të ofrojë vende të garantuara për përfaqësuesit e pakicave në parlament, Kryeministri tha se ligji i vitit 2009 tashmë ka dhënë përfitime për formimin e partive politike të pakicave kombëtare, kështu që vetëm 1,000 firma nevojiten për krijimin e një partie të tillë.

Kjo ka qenë kryesisht zbatuar në parimin e diskriminimit pozitiv. Serbia është një nga vendet e pakta ku pragu natyror zbatohet në rastin e listave të pakicave dhe gjithçka do të diskutohet me palët e interesuara në periudhën e ardhshme – tha Ana Brnabić.

Ajo shtoi se ndryshimet në Ligjin për Punonjësit në Autoritetet Krahinore dhe Vetëqeverisjet Vendore përshkruajnë barazinë e mundësive në punësim, që do të thotë se ky akt përshkruan strukturën e duhur kombëtare të të punësuarve në organet shtetërore, që korrespondon me strukturën e popullsisë.

Shkruaj koment

Emaili juaj nuk do te publikohet.
Fushat e kerkuara*