Serbët e Kosovës të zhvendosen në Luginë, shqiptarët e Luginës në Kosovë”

Serbët e Kosovës të zhvendosen në Luginë, shqiptarët e Luginës në Kosovë”

Historiani serb, që dikur drejtonte partinë DOS (Opozita Demokratike e Serbisë), që ishte edhe kryebashkiak i Beogradit por edhe ambasador në SHBA, Milan St. Protiq, ka dalë me një ide për të zgjidhur konfliktin e Serbisë që ka me Kosovën.

Në mënyrë që të mos ketë shkëmbim territoresh, Protiq thotë se më mirë do të ishte të ketë shkëmbim popullatash: serbët e veriut të Kosovës të zhvendosen në Luginë të Preshevës, e shqiptarët e Luginës të vendosen në veri të Kosovës.

“Sot në Serbi të gjithë e këndojnë të njëjtën këngë se nuk duhet njohur Kosovën. Përveç atyre që flasin për mbajtje të konfliktit të ngrirë, por ato janë budallallëqe dhe ikje nga problemet me të cilat përballet Serbia. Unë mendoj se zgjidhja është shumë e qartë, nëse i marrim parasysh interesat nacionale. Më së miri do të ishte të shkëmbejmë banorët. Dhe nëse për këtë do të mund të merreshim vesh me shqiptarët, do të ishte ideale.

Që serbët e Kosovës të dalin në Serbi, e shqiptarët e Luginës së Preshevës të shkojnë në Kosovë. Me kushtin që të garantohet eksterritorialiteti i objekteve tona fetare në Kosovë me të drejtën dhe detyrimin që t’i financojë Serbia.

Duhet të ruajmë ato që janë për ne më të çmueshmet, e jo ta vëmë atë në shërbim të luftës për territor. Shumicës së politikanëve nuk u intereson as për kisha, as për vende të shenjta, e as për përkujtimore e lokalitete historike”, ka thënë Protiq në një intervistë për revistën serbe “Nedeljnik”, transmeton Koha.net.

Tutje, Protiq, duke e argumentuar idenë e tij, thotë se grekët dhe turqit kanë shkëmbyer 2.5 milionë njerëz, ndërsa këtu bëhet fjalë për rreth 150 mijë shqiptarë e serbë.

“Duhet që serbëve t’u mundësojmë të jetojnë si njerëz, e jo në tela me gjemba, që ata fëmijë të mësojnë në shkolla të mira, që kenë një të ardhme të ndritur. Grekët dhe turqit shkëmbyen 2/5 milionë njerëz, e këtu kemi të bëjmë me rreth 150 mijë serbë e shqiptarë. Propozimin tim do ta përkrahin të gjithë, përveç atyre që kanë interesa direkte nga krimi, atyre që marrin nga dy paga, atyre që kanë blerë banesa në Beograd, e jetojnë në Mitrovicë…

Në fund të fundit, ne lëvizim nga Kosova tash e 300 vjet. E pse lëvizim? Për një jetë më të mirë pra. Përse familja e bashkëshortes sime erdhi në vitet e ’70-ta, në ato kohë të mrekullueshme të Titos, por ikën pavarësisht? Nuk janë shqiptarët ata që kanë penguar kthimin e serbëve në Kosovë, por një serb që deri dje, e ndoshta edhe sot, kishte një rrugë në Beograd dhe quhej prift Vlada Zeçeviq. A vuajmë nga amnezia ne?”, ka shtuar historiani dhe politikani serb, Protiq.

“Nuk mund të jem aq pretencioz dhe të them po, por do të ishte temë për bisedime serioze edhe me amerikanët edhe me evropianët. Nuk do të kishte ndryshime kufijsh për çka insistojnë Merkeli e Evropa. Po të jetoja në veri të Kosovës, me padurim do të prisja që familjen time ta dërgoja në Serbi. Do të më vinte keq për paraardhësit, për monumentet, por njeriu duhet të shikojë kah e ardhmja. Njerëzit tanë shkojnë në Australi, Kanada, Afrikë të Jugut dhe lënë gjithçka këtu nëse u vjen mundësia për jetë më të mirë. Jugu i Serbisë është shkret, e Serbia lindore është e zbrazët. Ka vend për të gjithë. Në Kosovë sot shkojnë vetëm kriminelët dhe të korruptuarit”, deklaron ish-kryebashkiaku i Beogradit, Milan St. Protiq.

Shkruaj koment

Emaili juaj nuk do te publikohet.
Fushat e kerkuara*